Ντολμαδάκια στη Κατσαρόλα
Dolmades

Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή ορφανά όπως λέγονται είναι αγαπητά στο ελληνικό τραπέζι και γίνονται σε όλη την Ελλάδα.
Και ενώ η βασική συνταγή είναι ίδια παντού, κάθε ταβέρνα ή εστιατόριο τα κάνει λίγο διαφορετικά δίνοντας την δική του πινελιά.
Στην ανατολική Κρήτη για παράδειγμα βάζουν λίγο κύμινο.
Εμείς στο εστιατόριο Veneto τα σερβίρουμε μαζί με κολοκυθοανθούς γεμιστούς και συνήθως προσθέτουμε στην γέμιση λίγο κρεμμύδι, λίγη ντομάτα και τα συνοδεύουμε με κρέμα γιαουρτιού με λάιμ.
Είναι ένα ορεκτικό πιάτο που το φτιάχνουμε από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε το εστιατόριο το 1997 και ενώ θεωρείται πολύ συνηθισμένο και αρκετά εύκολο, για εμάς είναι μια μεγάλη καθημερινή πρόκληση γιατί πρέπει κάθε ημέρα τα ντολμαδάκια να μας θυμίζουν και να είναι καλύτερα από αυτά της μητέρας μας ή της γιαγιάς μας, ενώ ταυτόχρονα να τα ξεπερνάνε τεχνικά.

ΥΛΙΚΑ
• 120 τεμάχια αμπελόφυλλα
• ½ κιλό ρύζι Καρολίνα
• 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
• 1/3 κούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
• λίγο αλάτι
• λίγο πιπέρι
• 1+1 κούπες ελαιόλαδο (μείγμα κ βράσιμο)
• χυμό ενός λεμονιού (για το μείγμα)
• 1/3 κούπας χυμό λεμονιού (για το βράσιμο)
• 2½ κούπες νερό (για το βράσιμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο, το λεμόνι και το λάδι.
• Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε το μείγμα.
• Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και σε κάθε ένα βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού γέμιση. Κλείνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα και στη συνέχεια το τυλίγουμε προς τα πάνω.
• Αφού τυλίξουμε τα αμπελόφυλλα τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα όρθια και κολλητά μεταξύ τους, για να βράσουν ομοιόμορφα.
• Μόλις τα στρώσουμε στην κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά τον βρασμό.
• Προσθέτουμε νερό στη κατσαρόλα ίσα μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια μας και βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι.
• Τα βράζουμε για 20 λεπτά περίπου.
• Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν για να μην χαλάσει το χρώμα τους και μετά τα σερβίρουμε με λίγο λεμόνι

ΤΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ;
Αυτό το αγαπημένο κλασικό ορεκτικό πιάτο θέλει ένα λευκό αρωματικό κρασί από την Κρητική ποικιλία Δαφνί ή ένα Μοσχοφίλερο από την Μαντίνεια.